
Waar gaat het om?
Volgens schattingen heeft ongeveer 65% van de blinden of slechtzienden in Nederland geen werk. Zichtbaar in Werk:https://www.zichtbaarinwerk.nl/over-zichtbaar-in-werk/Arbeidsparticipatie onder blinden en slechtzienden is beduidend slechter dan onder de rest van de bevolking.
Alle reden dus om de arbeidsmarkt inclusief te maken. Om dat te verbeteren willen we samen met ervaringsdeskundigen in gesprek over hoe we dit kunnen bereiken.
Wat we samen met blinden en slechtzienden willen bereiken:
- Een online community van gebruikers en organisaties die gefocust zijn op het vergroten van de arbeidsmarktparticipatie van blinden en slechtzienden.
- Een overzicht van de uitdagingen voor blinden en slechtzienden om volledig mee te draaien op de arbeidsmarkt.
- Twee uitdagingen die zijn uitgewerkt met mogelijke oplossingen. Deze uitdagingen bepalen we samen met de ervaringsdeskundigen.
- Een duurzaam en houdbaar model voor mensen met een visuele uitdaging.
Wie werken mee, partners in de stad Den Haag:
Er zijn diverse organisaties die zich de komende tijd over het vraagstuk van de lage arbeidsparticipatie van blinden en slechtzienden buigen.
Bij dit project zijn behalveVoorallookEnvisionenAlkemiobetrokken. Dit zijn geen organisaties die gespecialiseerd zijn in arbeidsbemiddeling.
- Vooralldoet mee als collectieve belangenbehartiger van mensen met een visuele uitdaging.
- Envisionis bekendals ontwikkelaar van hulptechnologie voor blinden en slechtzienden. Sinds 2018 ontwikkelt Envision software die slechtzienden in staat stelt om visuele informatie, die anders onbereikbaar zou zijn, tot zich te kunnen nemen. Zie bijvoorbeeldhttps://www.letsenvision.com/glasses
- Alkemiodoet mee als maker van actieve online community ‘s.
De combinatie van Voorall, Envision en Alkemio is heel bijzonder. Voor het eerst wordt niet via arbeidsbemiddeling gestreefd naar een hogere participatiegraad van blinden en slechtzienden, maar via een online-platform. Via een online-platform kunnen betrokken partners in de stad samen complexe uitdagingen aanpakken. Alkemio heeft reeds een actieve samenwerking met het UWV rondom innovaties. Vanuit hun rol faciliteert en steunt het UWV de ontwikkeling van een inclusieve arbeidsmarkt.
Meewerken aan een inclusieve arbeidsmarkt?
Wij zoeken deelnemers die mee willen denken in het toegankelijk maken van de arbeidsmarkt en wat daarvoor nodig is aan innovatieve faciliteiten en beleid.
Het gaat om meedenken vanuit je eigen ervaringsdeskundigheid met een visuele uitdaging. Omdat je interesse hebt in het onderwerp en/of omdat je zelf op zoek bent naar een betaalde baan.
Wij gaan ervanuit dat je zelf ook een netwerk hebt dat je eventueel bij dit project kunt betrekken. Bijvoorbeeld, je eigen werkgever of andere relevante netwerkpartners.
Voorall ondersteunt de ervaringsdeskundigen en participeert samen met hen in dit project.
Als je mee wilt werken geef je dan op bij

Den Haag en zijn bewoners doen hun best om de stad goed bereikbaar en leefbaar te houden. Maar met zoveel straten en bewoners kan het natuurlijk voorkomen dat niet alles goed verloopt. Gaat er iets niet goed, dan is het handig om hier melding van te maken.
Hieronder een overzicht van mogelijkheden waar je deze melding dan kan plaatsen per onderwerp.
Openbare ruimte
Meldingen over buitenruimte: Ziet u iets op straat, een park, een sportveld, water of plein dat niet in orde is? Dan kunt u een melding openbare ruimte doen bij de gemeente.
Telefoonnummer: 14070
Site: Den Haag - Melding openbare ruimte
App: BuitenBeter - Snel en makkelijk melden met je Smartphone. Werkt in heel Nederland!
Onveilige verkeerssituaties
Ziet u een gevaarlijk kruispunt of een onoverzichtelijke oversteekplaats in Den Haag? Of een plaats waar regelmatig onveilig gereden wordt? Meld dit dan bij de gemeente.
Meldingen over verkeersgedrag worden doorgegeven aan de politie zodat zij kunnen handhaven: https://www.denhaag.nl/nl/meldingen/meldingen-verkeer/onveilige-verkeerssituaties-melden.htm
Scooters
Hoe je een melding kan doen over verkeerd geparkeerde scooters kan je lezen in het artikel: Melden van verkeerd geparkeerde deelscooters (voorall.nl)
Taxi
Heeft u klachten over uw taxivervoer? Kijk dan op:
Regiotaxi: Klachten | Regiotaxi Haaglanden

De Week van de Toegankelijkheid van 3 t/m 8 oktober staat dit jaar in het teken van sociale toegankelijkheid. Want toegankelijkheid is meer dan het weghalen van fysieke en digitale drempels. In een écht toegankelijke samenleving wordt iedereen overal gastvrij en open ontvangen: gewoon welkom.
Overal in het land doen landelijke, regionale en lokale organisaties mee aan de Week. Zij laten op allerlei manieren zien dat toegankelijkheid belangrijk is. Voorall organiseert in Den Haag meerdere activiteiten rondom het thema ‘gewoon welkom’. Samen met Ieder(in) openen wij de week op 3 oktober bij Haag Atletiek. Bij Haag Atletiek zijn sporters met een beperking al jaren van harte welkom.
29 september: Uitwaaien op het strand met Voorall; kennismaken met strandrolstoelen en rolstoelfiets.
3 oktober: Landelijke opening Week van de Toegankelijkheid bij Haag Atletiek.
4 oktober: Themabijeenkomst ‘Werken met een beperking’ en uitreiking Onbeperkt070-prijs door Voorall.
4 oktober: ‘Stronger Together’, event voor professionals over eenzaamheid bij jongeren door Join Us.
5 oktober: ‘Mijn favoriete wijk’: Welke wijk verdient volgens Hagenaars met een beperking de Haagse pluim van Voorall?
6 oktober: Gebarentaalworkshop (gratis). Aanmelden via
Tot 7 oktober: Expositie van een serie portretten en verhalen van mensen met een beperking in het Atrium van het stadhuis door Lindblom.
Voor meer informatie, zie: www.weekvandetoegankelijkheid.nl/waar-is-wat-te-doen/.
Verschil tussen meedoen of buitengesloten worden
Toegankelijkheid op je werk, in openbare gebouwen en online is ronduit noodzakelijk om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de samenleving. En toegankelijkheid maakt het leven ook een beetje aangenamer: een terrasje pakken, een middag winkelen, een expositie bezoeken, een rondje door het bos maken, lachen om een onlinefilmpje. Toegankelijkheid maakt het verschil tussen wel of niet meedoen. Tussen welkom zijn of buitengesloten worden.

Voorall reikte op 5 oktober tijdens de Week van de Toegankelijkheid de ‘Haagse Pluim’ uit aan Haagse Hout Stadsdeeldirecteur Debora Lootsma voor de wijk Mariahoeve. Zij ontving de pluim uit handen van de juryvoorzitter.
Mariahoeve kwam uit alle inzendingen als winnaar uit de bus.
Mariahoeve is een groene wijk met diverse recreatiemogelijkheden, heeft een toegankelijk winkelcentrum en is goed bereikbaar met OV (bus, tram en trein). Alles is in de buurt, er is een mooi aanbod van zorg in de wijk en de bejegening richting mensen met een beperking is open en vriendelijk. Ook is er een actief burennetwerk dat voor elkaar zorgt en armoede bestrijdt.
Een wens voor de wijk is nog de realisatie van een openbaar gehandicapten toilet.
Pluim als Inspiratie
Mariahoeve mag zich een jaar lang ‘De meest favoriete wijk van Hagenaars met een beperking’ noemen. Deze eer komt echter ook met een verzoek: Inspireer vanuit stadsdeel Haagse Hout de andere Haagse wijken en stadsdelen met voorbeelden van toegankelijkheid. En deel de parels van de wijk en wat hier positief wordt ervaren met de inwoners van Mariahoeve en stimuleer dat inwoners elders in stad ervan op de hoogte zijn dat Mariahoeve de Haagse Pluim 2022 heeft gewonnen.
Prijsvraag
Voorall riep de afgelopen maand Hagenaars met een beperking op om hun favoriete wijk in te zenden met de vraag: Stem op de wijk waar jij je thuis voelt en het meest onbeperkt je leven kan leven. Belangrijk daarbij was: Waar woon of recreëer je het prettigst? Waar winkel je het makkelijkst? In welke wijk voel je je het meest welkom, waar ervaar je het meeste hulp of waar kan je juist het meest zelfstandig je dingen doen? Waar kom je het minste obstakels tegen? Of waar kun je het beste met OV komen?
Behalve de stemmen van inwoners was er ook een onafhankelijke jury bestaande uit Hagenaars met een beperking die op basis van toegankelijkheidscriteria punten verdeelden.
Na de prijsvraag worden de reacties van inwoners gebundeld en ter inspiratie bij alle stadsdeeldirecteuren onder de aandacht gebracht. Voorall hoopt hiermee dat sociale toegankelijkheid en de toegankelijkheid van de openbare ruimte en gebouwen nog meer prioriteit krijgen zodat inwoners met een beperking in het dagelijks leven minder barrières ervaren.

Sinds kort rijden er trams waar je met een rolstoel zo naar binnen kunt rijden door de wijken Wateringse Veld, Erasmusveld, Morgenstond, Moerwijk, Spoorwijk en Laakkwartier.
Doordat tram 17 een nieuwe route rijdt, kunnen reizigers met een rolstoel of scootmobiel nu ook in deze wijken op de tram stappen. Ook voor blinde en slechtziende mensen is het gemakkelijker om met de gelijkvloerse tram te reizen. Om reizigers met een beperking vertrouwd te maken met het openbaar vervoer organiseert Voorall gratis begeleidingsritten. Zo leer je veilig en zelfstandig te reizen.
Bij ‘Kennismaking Haags openbaar vervoer’ krijg je een coach met wie je maximaal drie begeleidingsritten met de tram maakt. Tijdens de ritten leert de coach je de handigheidjes die belangrijk zijn bij het reizen. Bijvoorbeeld bij welke deur je het beste kunt instappen, hoe je de rolstoel of scootmobiel in het voertuig neerzet, waar je het best kunt zitten als je blind of slechtziend bent, of welke informatie je standaard via de luidsprekers hoort.
Vergroot je vrijheid, je zelfstandigheid en je wereld door te reizen met de tram! De tramlijnen 2, 3, 4, 9, 11, 15, 16, 17, 19 en 34 zijn inmiddels allemaal geschikt voor reizigers met een beperking.
Al veel mensen met een mobiliteitsbeperking gingen je voor en zijn blij met hun nieuw verworven onafhankelijkheid. Reis je ook mee?
Je kunt je opgeven voor 'Kennismaking Haags openbaar vervoer' bij:
Voorall, 070 - 365 52 88 of via